Блог

22 Септември 2012
Днес, 22 септември, денят на Независимостта на България, решихме да направим подарък на 22-ма от нашите потребители, които използват alle.bg за професионални цели (фирмен сайт, ел. магазин, портфолио, ...).

Вярваме, че за да е успешен един уеб сайт, той задължително трябва да притежава собствен домейн (website.com, website.eu, ...). Както знаете в alle.bg това много лесно се постига. Нужно е да:
1. Притежавате собствен домейн (можете да закупите от нас)
2. Активирате платената услуга "Използване на собствен домейн" за вашия сайт

Цената на домейн от вида .eu за една година е 15.68лв. 22-ма от вас ще ги получат безплатно за период от една година. За да използвате безплатния домейн за сайта си, остава само да активирате платената услуга "Използване на собствен домейн". Нейната цена е 1.45лв на месец и можете да я платите със SMS. Дори и да не го направите, можете да използвате домейна си за да създадете емейли от вида office@website.eu, ivan@website.eu безплатно.

Как да спечелите безплатен EU домейн за една година

1. Създайте поръчка с желания от вас EU домейн. Поръчката трябва да изглежда по следния начин:
вместо website.eu ще виждате избрания от вас домейн

2. Напишете адреса на сайта си и номера на поръчката в коментарите към този пост.

22-та сайта, които ни направят най-добро впечатление и смятаме, че заслужават да спечелят домейн ще го получат безплатно. Крайния срок за създаване на такива поръчки е 26.09.2012г. На 27.09.2012г. ще активираме безплатно поръчките на спечелилите.

Честит празник и успехи.

Обновление:
Днес (27.09.2012г.) победителите получиха избраните от тях домейни. Честито.
11 Септември 2012
За да спомогнем за по-добрата комуникация между вас (собствениците на сайтове в alle.bg) и вашите посетители, разработихме функционалност за форум. Създаването на форум е също толкова лесно, колкото и да дадете възможност на потребителите си да коментират. Това е елемент, който можете да добавите на всяко място в сайта си. На това място потребителите ще виждат вече създадените теми и ще могат да създават нови. Точно както и при коментарите, можете да включите модериране на темите и отговорите към тях.

За какво е полезен форумът?
С тази функционалност давате възможност на посетителите си да създават нови теми и да отговарят на вече създадени. Ще се улесни обсъждането на конкретен въпрос и дискусията ще бъде видима от всички. Ето и един пример. Имате сайт за фирмата си, която се занимава с производство и продажба на мебели. Можете да очаквате теми като "Какъв е срокът за доставка на кухненско обравеждане в Плевен?", "Може ли да се щамповат вратите на детски гардероб?" и др. Отговорите ви ще помогнат на конкретния клиент, но и на всички други, които се интересуват от тази тема. Едни такива дискусии също са много полезни за представянето на сайта ви в търсачки като Google и Bing.

Ако имате опит в специализиран във форумите софтуер ще забележите една основна разлика. Тя се дължи на концепцията на alle.bg за съдържание. Във форумите в alle.bg няма заложена възможност за основни тематични категории и можете да имате повече от един форум в сайта си. За да създадете основни тематични категории използвайте елементи Заглавие и след всеки от тях по един елемент за форум. Или използвайте подстраници. Имате пълна свобода в подреждането на съдържанието на вашия сайт. Вижте този примерен сайт - http://forum-example.alle.bg/

Очакваме вашите коментари за тази нова функционалност.
22 Август 2012
Все повече хора използват мобилните си телефони (smart phone-и) и таблети, за да разглеждат и търсят информация в Интернет. Едно такова устройство има наистина много предимства. Да намерите адреса на фризьорски салон докато чакате на светофара е вече много лесно. Поръчайте торта, от любимата си сладкарница, без да ставате от канапето вкъщи. Вижте идеи, за кухненското си обзавеждане, докато се печете на плажа. Ще е страхотно във всички тези случаи желаната информация да се зарежда бързо на мобилното ви устройство и да бъде лесна за разглеждане. За съжаление сайтовете, които сме свикнали да посещаваме от нашите настолни компютри и лаптопи не предлагат добро преживяване на мобилно устройство.

Уеб сайтът за мобилно устройство е различен от този за големия монитор.

Мобилните телефони имат доста по-малка резолюция от тази на един стандартен монитор. Скоростта за сваляне на информация е сравнително ниска (средно около 100Kbps). Начинът на управление на мобилните устройства е различен. Тези причини правят уеб сайта създаден за компютър неподходящ за мобилно устройство.

За да улесним вас - нашите клиенти и посетителите на вашите сайтове направихме така, че те да изглеждат страхотно на мобилни устройства. Не е нужно да правите нищо специално. Дори е безплатно. Сайтовете ви се зареждат бързо, изглеждат отлично на всякаква мобилна резолюция. Адаптират се към начина, по който се държи устройството (вертикално или хоризонтално).

Когато посетител отвори сайта ви и засечем, че използва мобилно устройство ще го попитаме коя от двете версии на сайта ви иска да посети - мобилната или пълната.

От страницата Настройки на всеки от вашите сайтове можете да спрете мобилната версия на сайта си. Тогава посетителите ви ще виждат само пълната версия.

Вижте как изглеждат сайтовете ви на http://alle.bg/ump/

Научете повече на http://help.alle.bg/мобилен-уеб-сайт/

Засичането на мобилни устройства ще го активираме до няколко дни. Дотогава посетителите ви няма да бъдат пренасочвани към мобилната версия, но вие ще имате време да я разгледате, да прецените дали искате да я използвате и да ни пишете, ако забележите проблеми.

Вярваме, че тази първа версия на мобилните уеб сайтове няма да е финална. Моля, коментирайте и споделете своите идеи и предложения.

Обновление: От 26.08.2012г. засичането на мобилни устройства е активирано и всеки посетител през такова устройство избира версията, която да посети (мобилна или пълна).
25 Юли 2012
Здравейте,

С този пост искаме да ви дадем няколко съвета как да повишите сигурността на профила си в alle.bg. Голямата част от съветите, които ще видите са валидни и за други сайтове, които изискват от вас регистрация.

Не споделяте паролата си с никой. Препоръчваме дори да не я записвате никъде. Дори ние, екипът на alle.bg не знаем вашата парола.

Не използвайте лесни за отгатване пароли. Пароли като 123456, 123123, qwerty и т.н. са лесни за отгатване и не би отнело много време на някой недоброжелател да ги изпробва ръчно. Парола, която е същата като потребителското ви име също не се препоръчва. Лесни за отгатване са също пароли, които съдържат една или няколко думи: football, slunce, bulgaria, iloveyou и т.н. Препоръчваме в паролата си да имате главни и малки букви, цифри и специални знаци. Ето няколко добри примера: IVANivanov72, IVAN#ivanov#72, IvnIvnv72. Колкото по-дълга е една парола, толкова по-добре.

Използвайте различни пароли за различните сайтове. Не използвайте една и съща парола за профилите си в alle.bg, Facebook, Twitter, abv.bg и др. Ако хакери се сдобият с паролата ви в един от тези сайтове те лесно ще влязат в другите ви профили.

Проверете email адреса на профила си в alle.bg. Подсигурете се, че той е валиден и имате достъп до него. Само на него ще получите нова парола, ако забравите своята.

Не давайте паролата си на никой, дори да се представя за собственик или администратор на alle.bg. Ние никога няма да поискаме вашата парола. Това важи и за всеки друг сайт (Facebook, Twitter, abv.bg и др.).

Подхождайте отговорно към своите пароли. Те са вашият ключ към безпроблемно сърфиране в Интернет. Екипът на alle.bg постоянно подобрява сигурността на платформата, но без сигурна парола усилията ни в даден момент могат да се окажат недостатъчни.

Ако имате въпроси или нужда от повече информация, моля пишете в полето за коментари към този пост.
11 Юли 2012
След като вече знаете, че можете да използвате собствен домейн за сайта си в alle.bg, заете ли, че много лесно можете да създадете email адреси с този домейн? Т.е. ако притежавате домейна mebeli-za-spalnq.com, да създадете email office@mebeli-za-spalnq.com, ivanov@mebeli-za-spalnq.com и т.н. В help.alle.bg можете да намерите подробни описания как да използвате Gmail (Google Apps) и Abv.bg за да постигнете това. Най-хубавото е, че и двете решения са безплатни за до 10 email адреса.

Email на собствен домейн в Gmail (От 7 Декември 2012г. Google вече не предлагат безплатна версия на Google Apps)
Email на собствен домейн в abv.bg

Собственият домейн е задължителен за професионално присъствие в Интернет. Не се колебайте и се сдобийте с един за вашия сайт и вашата поща.